【短片】糖水婆婆遭食環票控 數十市民不滿起哄

藍田發生食環署職員執法與市民爆衝突事件!周六晚9時許,一名婆婆在港鐵藍田站出口近啟田大廈對開疑擺檔準備賣糖水,其間食環署職員上前打算票控,指她無牌販賣及阻街,卻引來大批市民圍觀。部份市民起哄聲援婆婆,並與職員理論,聲言婆婆未曾開始賣糖水。食環署人員於是報警要求增援,警方派出多部衝鋒車到場,警員將人群分隔,最後帶走婆婆調查。

街坊姜先生當時在場目擊經過,他指涉事婆婆年約70多歲,「佢(婆婆)擺咗兩桶糖水喺街,準備賣,但當時未賣,有食環職員睇到佢就話拉佢。」事件一度引來約60名市民圍觀,他續指:「有途人就同食環職員理論,話婆婆冇擺賣,冇權拉佢!」

姜先生形容警員其後到場增援,一度手持盾牌,氣氛緊張。警員把人群分隔,最後把婆婆帶走調查。他不諱言經常見該名婆婆在上址「擺檔」:「(婆婆)冇乜點阻街,但(職員)執正嚟做都有得拉嘅,始終係非法擺賣」;惟他認為事件原本只是小事,「圍觀嘅市民似乎激動咗,誇大咗件事。」

你敢爆,我敢獎! 即Call《蘋果》24小時爆相爆片熱線63836568
一名涉嫌無牌販賣的婆婆遭食環署票控,大批市民圍住食環人員理論,警員到場維持秩序。